Användarbetyg: / 0
DåligtBra 
Funktionell träning - den populäraste termen i alla gym, men vad betyder det egentligen?

Funktionell träning är träning som man kan tillgodose sig av i vardagslivet. Punkt. Längre än så behöver inte förklaringen för funktionell träning vara. Det som däremot inte är lika enkelt är att förklara vad det innebär att träna på ett sätt som gör att man kan tillgodose sig sin träning i vardagen. För att börja bena i det här börjar vi med att kolla på hur ett vanligt gym ser ut.

För de flesta är bilden av ett gym ett stort fält av maskiner. Maskiner som är anpassade att  träna specifika muskler eller muskelgrupper isolerat. Maskiner som också gör att det blir relativt lätt att komma igång med styrketräningen för den nye i gymmet. Maskinerna ger en trygghet, det går nästan inte att göra "fel" i en maskin, och att göra fel och göra bort sig är många människors stora fasa, i gymmet som i de flesta andra situationer. 

Så maskinerna har sina fördelar. Och visst kan man bygga muskler i maskiner, det råder det inget tvivel om. Men även om musklerna blir stora, är det vettigt att bygga upp musklerna isolerade ifrån varandra? För tränas muskler isolerat lär sig också hjärnan att arbeta med musklerna isolerat, något vi sällan har nytta av i vardagen. 

Så motsatsen till att träna isolerat är alltså att träna över flera leder och flera muskler samtidigt. Därför kopplas funktionell träning ofta ihop med att träna i rörelsebanor istället för specifika muskler. Rörelsebanorna ska då tränas med belastning i kontrollerat utförande och gärna efterlikna vardagssituationer.

Sen, vad som är funktionell träning för någon kan vara mindre funktionellt för någon annan. Det beror helt på hur den tränandes vardagsliv ser ut, vilka behov som finns och hur symmetrisk, eller asymmetrisk, kropp motionären har. Ska ett exempel ges på en funktionell övning som alla har nytta av, både vardagsmotionären och elitidrottaren, så måste det bli marklyftet. Få övningar är så basala och så genetiskt betingade för oss människor som marklyftet. Så om du vill börja träna funktionellt är marklyft, med rätt belastning, helt rätt ända att börja i.

Kommentera gärna och fortsätt diskussionen om funktionell träning i forumet! Vilken är den mest funktionella övningen enligt dig?

//Petter Johansson, PT på DinTräning
Kommentarer (1)Add Comment

Skriv kommentar

busy

Senast uppdaterad (2010-06-07 14:53)