Varför är vår kropp skapt för träning och varför måste vi slita som vi gör? Varför kan vi inte vara friska och starka ändå?

Vi börjar med att definiera träning! Att träna innebär att man utför någon typ av fysisk aktivitet som ger förbättringar av kroppens styrka, kondition, koordination och balans. Men varför måste man träna för att få allt detta? Varför har vi inte superkondition och jättemuskler redan från födseln? Varför måste vi hålla på med träning för att få en frisk och stark kropp? Svaret är enkelt och det beror på uråldriga anledningar.

Linus

Den mänskliga kroppen är av naturen extremt sparsam. Det kostar nämligen mängder med energi att ha en välutvecklad fysik. I sitt grundutförande är kroppen anpassad för att göra av med så lite energi som möjligt. Våra kroppar skiljer sig inte nämnvärt från de kroppar våra förfäder hade för flera tusen år sedan. De levde ett liv där det fanns ont om föda eller där födan var svår att få tag på. Ett sådant liv överlever man bara om man har en kropp som har en extrem sparsamhet och då finns det väldigt lite utrymme för stora muskler och för hög konditionsnivå.

Emma

Detta utgjorde en av de största möjligheterna för vår arts överlevnad, kroppens oerhörda möjlighet till anpassning! Men hur kommer det sig då att vi kan bygga muskler och utveckla god kondition? Av den enkla anledningen att om det krävdes god kondition för att gå långa sträckor för att få tag i föda så anpassade kroppen sig efter det. Eller om det krävdes god fysik för att jaga djur och bära hem dem så anpassade sig kroppen efter det. Allt är en anpassning för att överleva.

Men vi behöver ju, i dagens samhälle, varken gå eller lyfta tungt för att överleva, varför ska vi då träna? Därför att våra kroppar är byggda för det och fungerar optimalt om de belastas med rätt mängd fysisk aktivitet. Med andra ord, dagens träning ska utgöra den kraft och energi det krävdes av våra förfäder för att få mat i magen. Det är också så vi får våra kroppar att må bäst, genom en väl avvägd balans mellan kontinuerlig träning och hälsosam mat!

Sammanfattningsvis kan man säga att alla hade varit naturligt friskare, starkare och mer vältränade om vi hade varit tvungna att jaga brödlimpan genom hela huset i en timme varje morgon innan vi kunde äta den!

Linus, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar

busy

Senast uppdaterad (2010-05-08 11:31)