Bosu-boll, balansbräda och balansboll är alla redskap som skapar ett instabilt underlag att träna på och som används flitigt på gymmen. Instabila underlag hjälper till att öva upp balans och koordinationsförmåga, men används också ofta för att det ska ge extra bra träning för bålmusklerna. Men hur bra effekt har instabila underlag för bål- och stabilitetsträningen? 

Tesen är att det instabila underlaget ska tvinga fram ett större engagemang av de stabiliserande bålmusklerna1 i en övning. Men på vilken grund byggs denna tes?

Enligt en studie publicerad i International Journal of Sports Physiology and Performance 2009 fick en testgrupp utföra benböj, marklyft, militärpress och bicepscurl på både ett stabilt underlag och ett instabilt underlag i form av en bosu-boll. Alla övningar utfördes på över 50% av 1 RM2. Målet med undersökningen var att mäta skillnaden i bålengagemang vid de olika underlagstyperna, för att mäta ifall bosu-bollen skulle ge ett extra påslag på bålmusklerna. 

Resultatet blev att ingen skillnad i muskelengagemang kring bålen kunde uppmätas, och författarna drog slutsatsen att ovan nämnda övningar lika väl kan genomföras på ett stabilt underlag med samma bålengagemang. Det finns även flera andra undersökningar som kommit fram till liknande resultat, så kanske är det instabila underlagets nytta för bålstabiliteten överdrivet?

Bollarna är fortfarande bra för balansövningar, de kan vara bekväma underlag för onda ryggar och roliga att träna på med mera, så det finns stor nytta för dessa redskap i gymmen. Sen ska inga av nedanstående undersökningar heller ses som absoluta sanningar.

Men kanske, ändå, att man som gyminstruktör ska tänka sig för en gång till innan man slänger ur sig den så vanliga frasen "också är det bra för bålen" när man visar en övning på en bosu- eller balansboll.


Petter Johansson,  Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

1. Rectus Abdominis, Obliqus Externus Abdominis, Transversus Abdominis, Obliqus Internus Abdominis och Erector Spinae.

2. 1 RM = 1 reps på maximal vikt.


Referenser:

Effect of surface stability on core muscle activity for dynamic resistance exercises.
Kinesiology and Sports Studies Department, Eastern Illinois Univeristy, Charleston, IL,USA.

Effect of instruction, surface stability, and load intensity on trunk muscle activity.
Utah State University, Health, Human Movement Sciences, and Recreation Department, 7000 Old Main Hill, Logan, UT 84322, USA. 

Ankle muscle activation when using the Both Sides Utilized (BOSU) balance trainer.
Laudner KG, Koschnitzky MM. Jan 2010.
Biomechanics Laboratory in the School of Kinesiology and Recreation, Illinois State University, Normal, Illinois.
Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar

busy

Senast uppdaterad (2010-06-10 15:15)